Wat is HR++ glas?

HR Glas of dubbel glas wint het al jaren aan populariteit ten opzichten van het “gewone” enkelglas.

Doormiddel van HR glas kan men flink bezuinigen op uw energie factuur zowel in de zomer als in de winter. HR of dubbel glas zorgt ervoor dat er minder warmte door een raam of deur wordt geleid. Zo is de binnentemperatuur ook makkelijker te reguleren.

Vraag gratis advies of een vrijblijvende prijsofferte

Premie voor Hoog Rendement Glas

Premies maken het extra voordelig om te kiezen voor superisolerend glas. Voor het laten plaatsen van hoogrendementsglas door een aannemer in woningen in het Vlaams Gewest met eindfactuur in 2017 of 2018 kan je via je netbeheerder €10 per m² terugkrijgen. De maximale U-waarde van het nieuwe HR-glas bedraagt hierbij 1,1 W/m²K. Het materiaal moet voldoen aan alle technische voorwaarden.

Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden. Zo geldt de premie alleen voor woningen die voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten. Ook woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd aangevraagd maar die pas erna werden aangesloten, komen in aanmerking. Tussen de glasbladen moet een markering aangebracht zijn om de energieprestatie te kunnen vaststellen. De vergoeding geldt overigens niet voor de beglazing van veranda’s.

HR++ Glas

De bekendste soort op het gebied van hoog rendement glas is HR ++. Gewoon dubbelglas of HR++ glas bestaat uit 2 glasplaten met lucht of edelgas ertussen. HR++ isoleert beter dan dubbelglas. Dit komt één zijde van het glas een heel dunne coating is aangebracht en de spouw niet met lucht maar met een speciaal isolerend gas is gevuld. Meestal gaat het om edelgas Argon. De onzichtbare coating op de binnenste glasplaat laat zonnestralen door en weerkaatst de warmte in huis.

Als men dubbelglas zou vervangen door HR++ glas bespaart een gemiddeld gezin in België 300 m³ gas per jaar.

HR+++ Glas

HR+++ glas is geen dubbel glas  maar driedubbel glas en heeft de hoogste isolatiewaarde van isolatieglas. HR++ beglazing is dubbelglas met al een optimale warmte-isolatie.  Eén zijde van het glas heeft  een heel dunne coating  en de spouw is niet met lucht maar met een speciaal isolerend gas gevuld. Meestal gaat het om edelgas Argon. De onzichtbare coating op de binnenste glasplaat laat zonnestralen door en weerkaatst de warmte in huis.

Echter bij HR+++ is er een extra glasplaat toegevoegd. Deze bestaat dus uit 3 glasplaten in plaats van 2. De sponning is van groot belang bij HR+++ want deze moet extra gewicht dragen.

Tripple glas is ongeveer 10 kg zwaarder dan gewoon dubbel glas.

Voor bestaande woningen is het dan ook aan te raden om de sponning te controleren alvorens men HR+++ glas wilgaan plaatsten. Over het algemeen zijn de sponning in de nieuwbouw wel geschikt.